Muzej „Croata insulanus“

Croatia

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak-petak: 08:00 do 16:00 sati
Subota, nedjelja: prema najavi (za grupe)
Ulaz: besplatan

Muzej Croata insulanus Grada Preloga otvoren je 19. ožujka 2013. godine. Smješten je u historicističkoj katnici koja je izgrađena na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Pripada nizu reprezentativne arhitekture sjeverne strane Glavne ulice u Prelogu. Kao poslovno stambeni objekt zgradu je dao podići trgovac Viktor Kramarić.
Prvi upis zgrade na obitelj Kramarić datira iz 1912. godine. Od 1929. do 1942. vlasnik je bio Ljudevit Šoštarić, direktor banke iz Preloga. On je zgradu s gospodarskim objektima i velikim voćnjakom prodao mađarskoj državi koja je tu od 1943. organizirala i otvorila Državnu poljoprivrednu narodnu školu. Od 1946. vodi se kao društveno vlasništvo, a od 1995. vlasnik zgrade je Grad Prelog.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga je institucija u kulturi u gradu Prelogu koja obavlja djelatnost skupljanja, čuvanja i istraživanja civiliziranih, kulturnih i prirodnih dobara te njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke, trajnog zaštićivanja muzejske građe, muzejske dokumentacije, neposredno i posredno predočavanje javnosti putem stalnih i povremenih izložaba, objavljivanje podataka i spoznaja o muzejskoj građi i muzejskoj dokumentaciji putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava.
Muzej Croata insulanus Grada Preloga svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture domaćeg stanovništva i šire, svih dobnih skupina. Muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti, obrazovanja društva te omogućava spoznavanje kulturne baštine. Brojnim izložbama i manifestacijama u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga javila se zainteresiranost svekolike javnosti za posjet ovoj instituciji. Ostvarile su se brojne suradnje s drugim institucijama u kulturi, obrazovnim institucijama, turističkim zajednicama i agencijama, te ostalima.

Contact

email
muzej@prelog.hr
address
Glavna 33, Prelog
phone
040 645 404