Shell Adria

Slovenia

Beseda Shell se je prvič pojavila leta 1891 kot blagovna znamka za kerozin, ki ga je na Daljni vzhod prevažala družba Marcus Samuel and Company. Na začetku je to malo londonsko podjetje trgovalo s starinami ter z zanimivimi in orientalskimi morskimi školjkami. Ker so jih viktorijanci uporabljali kot dekoracije za škatlice, so postale tako popularne, da so hitro postale najbolj dobičkonosna dobrina, s katero je družba trgovala z Daljnim vzhodom.

Beseda je leta 1897 postala ime gospodarske družbe, ko je Samuel ustanovil družbo Shell Transport and Trading Company. Prvi logotip družbe leta 1901 je bil v obliki klapavice, leta 1904 pa so uvedli logotip v obliki pokrovače, ki naj bi predstavljala grafično podobo družbe in znamke.

Ko sta se leta 1907 družbi Royal Dutch Petroleum Company in Shell Transport and Trading združili, sta blagovna znamka in logotip slednje (Shell in pokrovača) postali skrajšano ime in logotip nove družbe Royal Dutch Shell Group. In tako je ostalo vse odtlej.

Oblika logotipa družbe Shell se je s časom spreminjala v skladu s trendi na področju grafičnega oblikovanja. Logotip, ki je v uporabi zdaj, je nastal leta 1971. Po tridesetih letih je dokazal, da je prestal preskus časa kot eden najbolj prepoznavnih simbolov na svetu.

Contact

Shell Adria
email
shelladria@shell.com
address
Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Slovenia
phone
+386 1 514 05 00