Vinarija Dragun

Croatia

U cilju proizvodnje prepoznatljivih, tipičnih vina, karakterističnih za naše podneblje i našu vinariju, prerađujemo samo grožđe iz vlastitih vinograda. Položaj naših vinograda daje našim vinima posebnost i izuzetnu kvalitetu. Bijela vina su puna, ekstratna, voćnog mirisa, a crno vino je puno, snažno, mirisom na šumsko voće, višnju, šljivu…

Graševina Kvalitetno suho vino

Sortni sastav: Graševina 100 %.

Zabilješka vinara: Pitko, osvježavajuće, harmonično vino, zelenkastožute boje. Bogato srijemsko tlo i obilje sunca daju mu fini, dugi sortni okus sa ugodnom, diskretnom gorčinom badema i raskošnom aromom zrelog grožđa. Sklad mirisa i okusa najbolje se osjeti ako ga pijete na temperaturi od 9-10° C.

Slaganje sa hranom: Prilagođenost brojnim jelima, kao što su hladna predjela, pršut, sve vrste jela od bijelog mesa, roštilj i slatkovodna plemenita riba, čine ga nezamjenljivim vinom uz svakodnevni obrok, ali i vinom za svaku svečanu priliku.

Chardonnay Kvalitetno suho vino

Sortni sastav: Chardonnay 100 %.

Zabilješka vinara: Podrijetlom iz Francuske, visoko kvali tetna sorta daje vino koje se ubraja među najcjenjenija bijela vina na svijetu. Vino je žuto-zelenkaste boje, skladnog odnosa alkohola i kiselina, lijepe sortne arome, punog okusa s karakterističnim blagim tonom gorčine. Sklad mirisa i okusa najbolje se osjeti ako ga pijete na temperaturi od 8-10° C.

Slaganje sa hranom: Pravi gastronomski užitak doživjet ćete pijući ovo vino uz fina predjela, juhe i glavna jela od bijelog mesa, osobito pikantnih, pa sve do finih sireva i slastica.

Traminac Kvalitetno suho vino

Sortni sastav: Traminac 100 %.

Zabilješka vinara: Dragulj srijemskog vinogorja, slamnato žute do zlatno žute boje, finog trajnog sortnog mirisa i bukea, plemenitog okusa te punoće karakteristične samo za Traminac. Sklad mirisa i okusa najbolje se osjeti ako ga pijete na temperaturi od 10-12° C.

Slaganje sa hranom: Harmonično i elegantno vino ugodno kao aperitiv, prikladno uz birana jela od bijelog mesa i plemenite ribe. Njegova osobenost posebno dolazi do izražaja na kraju obroka uz razne slatke deserte.

Cabernet Sauvignon Kvalitetno suho vino

Sortni sastav: Cabernet Sauvignon

Zabilješka vinara: Potiče iz regije Bordeaux i jedna je od najcjenjenijih vinskih sorti. Vino je tamno crvene boje, blagog je cvjetno voćnog mirisa ljubičice i kupine. Okus je pun zaokružen i harmoničan, sa lijepo usklađenim taninima. Sklad mirisa i okusa najbolje se osjeti ako ga pijete na temperaturi od 15-17° C.

Slaganje sa hranom: Svoj pun okus otkriva uz jača jela od crvenog mesa, pikantne sosove, dimljena mesa i jake sireve, a lijepo će prijati i uz roštilj, pršut i jaču morsku ribu.

Vinogorje Srijem se nalazi u najistočnijoj hrvatskoj vinogradarskoj podregiji Podunavlje, sa još dva vinogorja: Erdut i Baranja. Najviše registriranih vinogradara u ovoj podregiji nalazi se u vinogorju Srijem, a među njima najviše u Iloku.

Najveći dio vinograda u ovome vinogorju smjestio se na platoima uz ili nedaleko od Dunava odnosno na najzapadnijim obroncima Fruške Gore.

Blago valovite praporne zaravni eolskog podrijetla visine su oko 100 – 240 m/nm. Temperatura zraka u vrijeme vegetacije kreće se oko 16,5°C, a srednja godišnja temperatura zraka je 10,8°C. Godišnja količina oborina za duže vremensko razdoblje iznosi oko 700 mm.

Pisani i pouzdani podaci o vinogradarstvu i vinarstvu u prošlosti na ovim prostorima vezani su uz cara Proba Marka Aurelia, 232.-282.

Vinariju Dragun zajednički vode dvije obitelji. Počeli smo sa skromnim nasadima prije 30 godina, a trenutno posjedujemo 10 ha vinograda u kojima prevladavaju bijele sorte grožđa: Graševina, Rajnski Rizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminac, od kojih je najzastupljenija Graševina. Od crnih sorti uzgajamo Cabernet Sauvignon i Merlot. Godišnja proizvodnja je oko 100 000 L vina.

U preradi, fermentaciji i njegovanju vina koristimo suvremenu tehnološku opremu i najsuvremenije tehnološke metode.

Poslije selektivne berbe, brza prerada grožđa počinje sa hlađenjem ubranog roda, pažljivom odvajanjem peteljki, i blagim presanjem grožđa, a slijedi kotrolirana fermentacija u prokromskim sudovima sa hlađenjem.

Vino s vlastitom etiketom u ponudi je od 2005. godine od kada je vinarija udružena i u Udrugu Iločka vinska cesta.

Kako do nas

Otkrijte poseban i zanimljiv gradić spomenika i vina smješten na krajnjem istoku Hrvatske, na valovitim obroncima Fruške Gore između vinograda srijemskog vinogorja i europskog Dunava.

Posijetite našu vinariju i otkrijte nezaboravna iločka vina.

Ako dolazite automobilom iz pravca:ZAGREBA (340 km)autocesta A3 – skretanje Županja
pravac: Vinkovci – Vukovar – Ilok.OSIJEKA (69 km)regionalna cesta D2
pravac: Vukovar – Ilok.BEOGRADA (134 km)autocesta A3 – skretanje Šid
pravac: granični prijelaz Principovac – Ilok.

Contact

Dragun Vladimir
email
dinko.dragun@vu.t-com.hr
address
Matije Gupca 114 Ilok, 32236
phone
+385 (0)98 171 91 34